Basisdeeg brood

500 gr. speltmeel
8 gr. zout
15 gr. verse gist
300cc water

Als vulling kunt u verschillende soorten noten en zaden gebruiken (lijnzaad, pompoenpitten zonnebloempitten). Gebruik ongeveer 20% van het bloem gewicht aan vulling.

Zorg dat alle grondstoffen op kamertemperatuur zijn (water ook).
Gist en zout moeten apart worden toegevoegd. Zorg dat er genoeg werkruimte is en begin met mengen, kneden en wrijven. Het maken van een goed basisdeeg is de basis van een lekker brood. Er moeten gluten worden gevormd en daarom moet er minimaal 15 minuten worden gekneed. Dit kan het beste met de hand omdat de meeste keukenmachines hier niet voor geschikt zijn. Als er een deeg is gevormd is de temperatuur tussen de 25 en 30 graden. Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een theedoek. De ideale temperatuur om deeg te laten rijzen is 30 graden de luchtvochtigheid is ook belangrijk. Het deeg mag niet gaan korsten
Na de eerste keer rijzen ‘sla’ je het lucht eruit. Het moet nu weer 30 minuten rijzen. Denk er om dat het niet gaat korsten.
Hierna brengt u het in de gewenste vorm en maak het met een planten spuit nat en doe eventueel de zaden of/en de noten er op.
Nu gaat het voor de laatste keer rijzen. Spuit het deeg regelmatig nat om korst vorming tegen te gaan. Na het rijzen van 50 รก 60 minuten kan het brood de oven in. De oven temperatuur moet ongeveer 230 graden zijn. Het brood heeft ongeveer 45 minuten nodig om gaar te worden . Als u bolletjes maakt [50 gr.] dan moet het ongeveer 15 minuten in de oven.