Feiten, fabels & tips

Misschien leest u wel eens recepten over het bakken van broden in magazines. Bij het bakken van het brood zult u dan merken dat het vaak mislukt. Ik kom vaak recepten tegen die gedoemd zijn om te mislukken.

Onlangs had ik een recept gelezen waarin werd aangeraden om meel van een molen te gebruiken. Het bakken van brood met dat meel is heel moeilijk. Het is mogelijk, maar een goed brood daarmee bakken is heel moeilijk. Daar kan ik als bakker met 40 jaar ervaring over mee praten. Als er fabrieksmeel gebruikt wordt is de kans op succes veel groter. Wat ik ook had gelezen in een magazine is dat het deeg langer dan 30 minuten moet reizen. Het is zinloos om een deeg langer dan 30 minuten te laten rijzen omdat de gist zijn werking verliest. Het deeg moet eerst nog een keer worden gekneed.

U moet opletten bij maateenheden. Als er een theelepel zout in het recept staat moet u wel oppassen met de maat van de theelepel. De hoeveelheid zout is altijd 1,8% van het bloemgewicht. Dit is essentieel bij het bakken van een goed brood.

Als broodliefhebber vind ik het jammer dat u recepten met dit soort fouten in magazines tegenkomt. Als het niet lukt om een brood te bakken dan zijn frustraties en teleurstellingen vaak de enige resultaten. Deze recepten helpen u hopelijk voor een goed resultaat die u zal smaken. Voor het leren van de fijne kneepjes uit het vak kunt u langs komen voor een workshop brood bakken. Het op tafel zetten van vers en lekker brood is namelijk ontzettend leuk om te doen!

Recepten

Basisdeeg
Notenbrood
Allison brood
Koffiebroodjes
Gevulde koeken
Italiaans brood
Boterkoeken en appeltaartdeeg
Suikerbrood

Recept van de maand

Voor het deeg:
500 gr. tarwe bloem
7 gr. zout
2 el. olijfolie
15 gr. verse gist
250 cc water

Voor de vulling:
30 gr. gedroogde tomaat
15 gr. pijnboom pitten
30 gr. olijven
1 el Italiaanse kruiden

Als decoratie:
100 gr. geraspte kaas

Voor het maken van Italiaans brood kneed u eerst een basisdeeg. Kneed de vulling er ook direct doorheen. Na het rijzen kan het gebruikt worden als pizzadeeg of bijvoorbeeld stokbrood. Een stokbrood van ongeveer 200 gram moet 20 minuten de oven in op 210 graden.